ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
Το ακτινολογικό εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα τηλεχειριζόμενα ακτινολογικά μηχανήματα των εταιρειών PHILIPS και SIEMENS. Η ποιότητα και οι ρυθμίσεις των μηχανημάτων αυτών διασφαλίζουν, ότι οι ακτινογραφίες θα γίνουν με τη μικρότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας. Παράλληλα γίνεται ψηφιοποίηση όλων των ακτινογραφιών μέσω σύγχρονων ψηφιοποιητών και ψηφιακή αρχειοθέτηση των εικόνων (PACS).

Εκτελούνται οι εξετάσεις:

  • απλές ακτινογραφίες
  • ειδικές λήψεις ακτινογραφιών ειδικοτήτων (ορθοπεδικές, ΩΡΛ, παιδιατρικές)
  • ακτινοσκοπικές εξετάσεις, υστεροσαλπιγγογραφίες, πυελογραφίες, εξετάσεις του
  • στομάχου και του παχέος εντέρου με διπλή σκιαγράφηση, ανιούσες κυστεογραφίες.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ο μαστογράφος είναι της εταιρείας GENERAL ELECTRIC. Λειτουργεί με χαμηλή και ελεγχόμενη ακτινοβολία σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Χρησιμοποιούνται ειδικά φιλμ και κασέτες, τα οποία σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ψηφιακά εμφανιστήρια παρέχουν μαστογραφίες πραγματικά υψηλής διακριτικής ευκρίνειας. Ο μαστογράφος είναι εξοπλισμένος με εξαρτήματα τα οποία επιτρέπουν όλες τις ειδικές λήψεις, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν στη συνέχεια μιας τυπικής εξέτασης μαστογραφίας, ώστε να αυξηθεί η διαγνωστική ακρίβεια (μεγεθύνσεις, εντοπιστικές λήψεις).

ΟΡΘΟΠΑΝΤΟΓΡΑΦΟΣ
Οορθοπαντογράφος είναι της εταιρείας SIEMENS, τελευταίας τεχνολογίας. Εκτελούνται πανοραμικές ακτινογραφίες των γνάθων, κεφαλομετρικές ακτινογραφίες και ειδικές λήψεις των κροταφογναθικών αρθρώσεων.

TMHMA OΣTEOΠOPΩΣHΣ
Το τμήμα οστεοπόρωσης είναι εξοπλισμένο με οστεοπυκνομετρητές των εταιρειών GΕΝERAL ELECTRIC KAI NORLAND Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη οστεοπυκνομέτρηση με απορρόφηση φωτονίων Χ διπλής ενέργειας. Υπάρχει δυνατότητα λήψης τιμών οστικής πυκνότητας από διάφορα σημεία του σώματος (ΟΜΣΣ, ισχία, ολόσωμη). Η δυνατότητα αρχειοθέτησης των εξετάσεων επιτρέπει τη μακροχρόνια παρακολούθηση των τιμών οστικής πυκνότητας των εξεταζόμενων με μεγάλη λεπτομέρεια.

AΞONIKH TOMOΓPAΦIA
H αξονική τομογραφία (CT scan) είναι η ακτινολογική εξέταση που γίνεται στον αξονικό τομογράφο, μία ηλεκτρονική συσκευή η οποία χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία ακτίνων X, έτσι ώστε να λαμβάνει εικόνες από εγκάρσιες τομές του σώματος. H αξονική τομογραφία μπορεί να απεικονίσει τον εγκέφαλο και άλλα τμήματα του σώματος, που δεν μπορούν να απεικονισθούν στις απλές ακτινολογικές εξετάσεις. O αξονικός τομογράφος μπορεί να διαγνώσει ασθένειες με βεβαιότητα και με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με άλλες απεικονιστικές μεθόδους. Oι πιο πολλές ασθένειες θεραπεύονται καλύτερα όταν διαγνωσθούν νωρίτερα, έτσι οι αξονικές τομογραφίες μπορούν, αν χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, να σώσουν ζωές.

MAΓNHTIKH TOMOΓPAΦIA
H μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι μία μοναδική μέθοδος απεικόνισης, η οποία σε αντίθεση με την ακτινογραφία ή την αξονική τομογραφία δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία. Xρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ισχυρά μαγνητικά πεδία, τα οποία με τη βοήθεια ισχυρών ηλεκτρονικών υπολογιστών παράγουν λεπτομερείς εικόνες του εσωτερικού του σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία.

Mερικά από τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας είναι:

  • Δεν χρησιμοποιεί ακτίνες X.
  • Δεν έχει παρενέργειες.
  • Aπεικονίζει με μοναδική λεπτομέρεια τα περισσότερα μέρη του σώματος και είναι
  • η εξέταση επιλογής για το κεντρικό νευρικό και το μυοσκελετικό σύστημα.
  • Λαμβάνει τομές σε τρία επίπεδα κάθετα μεταξύ τους.