Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ
Η αξονική τομογραφία (CT SCAN) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες, μαζί με την μαγνητική τομογραφία, ανακαλύψεις στο χώρο της ιατρικής απεικόνισης και διάγνωσης. Τα τελευταία 30 χρόνια οι διαγνώσεις γίνονται κατά πολύ ακριβέστερα και ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Η έγκαιρη ανακάλυψη των νόσων και η παρακολούθηση της θεραπείας τους βοήθησαν -σε συνδυασμό με την βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων- στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής. Η ελικοειδής αξονική τομογραφία αποτέλεσε από τις αρχές της δεκαετίας του 90 μια σημαντική εξέλιξη ελαττώνοντας κατά πολύ το χρόνο της εξέτασης.

Η πολυτομική αξονική τομογραφία (ΜULTISLICE CT) στη συνέχεια είναι η τεχνολογία εκείνη που κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των εικόνων, να περιορίσει κι άλλο τους χρόνους εξέτασης και κυρίως να εισάγει νέες επαναστατικές εφαρμογές με έμφαση στα αγγεία και στη καρδιά. Η πολυτομική αξονική τομογραφία 64 τομών είναι παγκοσμίως η τελευταία και τελειότερη εξέλιξη μειώνοντας εκπληκτικά τους χρόνους εξέτασης και επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων την πλήρη απεικόνιση της καρδιάς και των στεφανιαίων αγγείων.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ, εδώ και 20 έτη πρωτοπόρος στον τομέα της διαγνωστικής ιατρικής, επιζητώντας διαρκώς να προσφέρει ότι τελειότερο στην απεικόνιση απέκτησε τον βραβευμένο αξονικό τομογράφο TOSHIBA Aquillion 64.

Με το νέο τομογράφο

  • όλες οι γνωστές εξετάσεις γίνονται ταχύτερα, σε χρόνους ασύλληπτα μικρούς με αποτέλεσμα λιγότερη ταλαιπωρία των ασθενών. Το πλεονέκτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ορισμένες κατηγορίες ασθενών όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά ή οι τραυματίες.
  • Επιτυγχάνεται τρισδιάστατη απεικόνιση των οργάνων και των αγγείων, κάτι που αποκαλύπτει περισσότερες διαγνωστικές πληροφορίες και βοηθά στον προεγχειρητικό σχεδιασμό και την οπτική αντίληψη των ευρημάτων από τον θεράποντα ιατρό.
  • Η πολύ υψηλή ποιότητα της εικόνας και οι δυνατότητες ανασύνθεσης οδηγούν σε νέες μεγάλου κλινικού ενδιαφέροντος εφαρμογές, οι οποίες γίνονται μία καθημερινή πρακτική με υψηλότατη διαγνωστική ακρίβεια.

Τις παρουσιάζουμε:

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ – ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ
Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος εξέτασης και μελέτης των στεφανιαίων αρτηριών ήταν η κλασσική στεφανιογραφία, μια εξέταση αιματηρή και υψηλού ρίσκου (θνητότητα 1 %). Με τον νέο αξονικό τομογράφο 64 τομών η σκιαγράφηση αυτού του πολύτιμου αρτηριακού δένδρου που μέχρι τώρα λόγω της διαρκούς κίνησης της καρδιάς δεν μπορούσε να απεικονισθεί, είναι πλέον εφικτή. Με το κράτημα μιας μόνο αναπνοής, σε χρόνο εξέτασης μικρότερο των 15 δευτερολέπτων, με απλή ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας, χωρίς καθετηριασμό ή ανάγκη νοσηλείας παράγεται μια πολύ ικανοποιητική εικόνα της καρδιάς στο σύνολο της και των στεφανιαίων αγγείων. Με τη βοήθεια τεχνικών όπως η πολυεπίπεδη ανασύνθεση και η τρισδιάστατη απεικόνιση ακολουθεί μελέτη της ανατομίας και της μορφολογίας των στεφανιαίων αρτηριών. Ανακαλύπτονται και καταγράφονται στενώσεις , αποφράξεις ή ανευρύσματα των στεφανιαίων. Επιπλέον μελετώνται και νοσογόνοι παράγοντες που δεν είναι δυνατόν να απεικονισθούν στην κλασσική στεφανιογραφία, όπως η απεικόνιση και η σύσταση της αθηρωματικής πλάκας, οι ασβεστώσεις των αγγείων, οι καρδιακές κοιλότητες, τα μεγάλα αγγεία, οι πνεύμονες κλπ. Η εξέταση είναι κατάλληλη και για ασθενείς που έχουν υποστεί εγχείρηση by-pass ή διάνοιξη των στεφανιαίων και τοποθέτηση stent.
axon01
 
ΑΞΟΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ (CT- ANGIOGRAPHY)
Με το νέο τομογράφο απεικονίζονται με ακρίβεια όλα τα μεγάλα αγγεία του σώματος (καρωτίδες, θωρακική και κοιλιακή αορτή, νεφρικές αρτηρίες, λαγόνιες, αρτηριακό δένδρο κάτω άκρων) και του εγκεφάλου. Με μία μόνο ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικής ουσίας επιτυγχάνεται απεικόνιση ανώτερη της κλασσικής αγγειογραφίας και αποφεύγεται ο αιματηρός καθετηριασμός. Η δόση της ακτινοβολίας είναι σαφώς μικρότερη, ενώ οι δυνατότητες επεξεργασίας και τρισδιάστατης απεικόνισης επιτρέπουν ακριβέστερη μελέτη και διαγνωστική ακρίβεια.
 
ΑΞΟΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ
Η αξονική εικονική ενδοσκόπηση ( VIRTUAL ENDOSCOPY) είναι εφικτή χάρη στην ικανότητα ανασύνθεσης και ψηφιακής εσωτερικής απεικόνισης των ανατομικών κοιλοτήτων, των μεγάλων αγγείων και του βρογχικού δένδρου.
Μία δημοφιλής και χρήσιμη εφαρμογή είναι η αξονική κολονοσκόπηση (CT – COLONOSCOPY, VIRTUAL COLONOSCOPY) Πρόκειται για μία ακριβή μελέτη του παχέος εντέρου με τον αξονικό τομογράφο, θεωρούμενη ως η εναλλακτική εξέταση της κλασσικής κολονοσκόπησης. Έτσι ασθενείς που για διάφορους λόγους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν κολονοσκόπηση μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να υποβληθούν στην αξονική κολονοσκόπηση. Η ποιότητα των εικόνων είναι ικανοποιητική και η διαγνωστική ευαισθησία υψηλή.
axon02
 
ΑΞΟΝΙΚΗ ΟΥΡΟΓΡΑΦΙΑ (CT-UROGRAPHY)
Oι δυνατότητες απεικόνισης του τομογράφου 64 τομών μπορούν να παράγουν υψηλής ποιότητας ουρογραφία με μεγαλύτερη ταχύτητα και κυρίως με υψηλότερη της κλασσικής εξέτασης ακρίβεια. Συγχρόνως
λαμβάνονται πολλές πληροφορίες για την αγγείωση των νεφρών και μελετώνται τα γύρω όργανα της κοιλίας.
axon03
 
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Ο υψηλές ταχύτητες εξέτασης καθιστούν τον τομογράφο 64 τομών καταλληλότερο για εξετάσεις παιδιών και ελαττώνουν την ανάγκη χορήγησης αναισθητικών φαρμάκων. Επιπλέον ο τομογράφος είναι εξοπλισμένος με ειδικό πρόγραμμα ελάττωσης της δόσης (KID –CT) 
axon04
 
OΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Οι δυνατότητες πολυεπίπεδης απεικόνισης (multiplanar visualization) δημιουργούν εικόνες των οστών που επιτρέπουν στον ορθοπεδικό χειρουργό να καθορίσει με ακρίβεια το σχέδιο αποκατάστασης
axon05
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΩΝ ΟΖΩΝ
Με το πρόγραμμα αυτό ανακαλύπτονται, αξιολογούνται και παρακολουθούνται μικρά οζίδια στους πνεύμονες .Αυτό οδηγεί στην έγκαιρη αξιολόγηση τους και ενδεχομένως στον καθορισμό θεραπείας ή ακόμη και στην απόφαση
χειρουργικής επέμβασης.
axon06
 
ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ
Με το πρόγραμμα ανάλυσης εγκεφαλικής αιμάτωσης (cerebral blood perfusion), σε συνδυασμό με την CT αγγειογραφία του εγκεφάλου και των καρωτίδων, μπορεί να διερευνηθεί η αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου, πχ ένα στενωμένο αγγείο ή μία περιοχή αιμορραγίας. Επιπλέον λαμβάνονται πληροφορίες για την βιωσιμότητα του εγκεφαλικού ιστού, τη δυνατότητα θεραπευτικής επέμβασης και επομένως για την πρόγνωση του ασθενούς.
 
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Η ταχύτητα εκτέλεσης, η δυνατότητα ανακάλυψης πολύ μικρών βλαβών και η μελέτη της αγγείωσης των όγκων αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στους ογκολογικούς ασθενείς και στους γιατρούς τους . Οι βιοψίες εκτελούνται με μεγαλύτερη ευκολία και υψηλότερη ακρίβεια.
axon07
 
ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΓΝΑΘΩΝ ( DENTALSCAN )
Η εξέταση απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια την περιοχή της άνω ή της κάτω γνάθου και χρησιμεύει κυρίως στις επεμβάσεις τοποθέτησης τεχνητών οδοντικών εμφυτευμάτων.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλ.: 210 6438 838 και να ζητήσετε να μιλήσετε με τους έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους του τμήματος.